Καλωσορίσατε

Να αρχίσω με λίγα λόγια για το καινούργιο μου ιστολόγιο. Σκοπός μου είναι να παραθέτω εδώ μαθηματικά θεωρήματα τα οποία βρίσκω ενδιαφέροντα. Ο τίτλος του ιστολογίου είναι κλεμμένος από αντίστοιχη φράση του Paul Erdős. Ο Erdős είναι ένας από τους διασημότερους και πολυγραφότερους μαθηματικούς του περασμένου αιώνα έχοντας γράψει πάνω από 1500 μαθηματικά άρθρα. Πίστευε στην ύπαρξη ενός βιβλίου το οποίο περιείχε τις πιο κομψές αποδείξεις όλων των μαθηματικών θεωρημάτων. Όταν λοιπόν έβλεπε μια απόδειξη που του άρεσε ιδιαίτερα αναφωνούσε «Αυτή η απόδειξη είναι από το βιβλίο!». Άλλες φορές πάλι, όταν μαζί με τους συνεργάτες του αποδείκνυαν ένα καινούργιο θεώρημα με μια όχι και τόσο κομψή απόδειξη δεν επαναπαυόταν αλλά έλεγε «Ωραία. Τώρα πρέπει να βρούμε την απόδειξη του βιβλίου.»

Ελπίζω μέσα από αυτό το ιστολόγιο να καταφέρω να ανοίξω μερικές σελίδες αυτού του βιβλίου. Σε ποιους απευθύνομαι; Σε οποιονδήποτε του αρέσουν τα μαθηματικά. (Φαντάζομαι ότι για να βρεθείτε εδώ, έχετε ήδη κάποιο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Αν βρεθήκατε εδώ κατά λάθος, και είσαστε από αυτούς που δεν είχατε ποτέ καλή σχέση με τα μαθηματικά, θα σας παρακαλούσα να ρίξετε μια ματιά στις δημοσιεύσεις. Αν βρείτε κάτι ενδιαφέρον θα χαρώ πολύ να το μάθω.) Για αρκετές από τις δημοσιεύσεις θα χρειαστεί να έχετε ήδη κάποιες προαπαιτούμενες γνώσεις μαθηματικών. Συνήθως, οι προαπαιτούμενες γνώσεις θα είναι οι γνώσεις που θα έπρεπε να είχε ένας φοιτητής που τώρα ξεκινάει το πτυχίο του. (Μην τρομοκρατηθείτε! Πολλά πράγματα που θα έπρεπε να ξέρει ένας τέτοιος φοιτητής δεν θα τα χρειαστούμε.) Μερικές φορές όμως ίσως χρειαστούν και γνώσεις που αποκτούνται κατά την διάρκεια του πτυχίου στα μαθηματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσπαθώ είτε να παραπέμπω σε άρθρα στο διαδίκτυο που τις εξηγούν είτε να γράφω εγώ κάποια βοηθητικά άρθρα.

Κλείνοντας την πρώτη μου δημοσίευση, να υπενθυμίσω ότι τα μαθηματικά τα διαβάζουμε πάντα με χαρτί και μολύβι. Δεν γίνεται να διαβάζουμε μαθηματικά με τον ίδιο τρόπο που διαβάζουμε μια εφημερίδα ή ένα μυθιστόρημα. Πολλές φορές θα χρειαστεί να διαβάσουμε κάτι δυο και τρεις (και περισσότερες) φορές για να το κατανοήσουμε. Αν μετά από όλα αυτά κάτι εξακολουθεί να μην βγάζει νόημα πέστε μου. Μάλλον εγώ δεν θα έκανα καλή δουλειά στην εξήγησή του!

2 Responses to Καλωσορίσατε

  1. Ο/Η Κώστας λέει:

    Καλώς σε βρίσκω και εδώ Δημήτρη! Πολύ ωραίο το blog, αν και θέλει σκέψη, μου θυμίζει τις θρυλικές μέρες του Cambridge στο CMS: με θεωρήματα, τάβλι (έμπρακτη θεωρία πιθανοτήτων) και ποδοσφαιράκι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s